Трима души са били застреляни в мексиканска болница, съобщава Асошиейтед прес,

...
Трима души са били застреляни в мексиканска болница, съобщава Асошиейтед прес,
Коментари Харесай

Застреляха трима души в мексиканска болница

Трима души са били убити в мексиканска болница, съобщава Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Един от убитите е кубински доктор, а с изключение на него живота си са изгубили здравна сестра и още една жена. Всичко е станало в болница в един от рисковите квартали в покрайнините на мексиканската столица - предградието Екатепек.

Напоследък в Мексико се подлага на критика проектът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да наеме стотици лекари от Куба, които да работят там, където няма мексикански лекари, или в региони, където те не желаят да работят, тъй като са прекомерно рискови или отдалечени. Кубинският доктор, погубен в Екатепек, наподобява е дошъл в Мексико преди известно време и не е бил част от президентската стратегия за назначение. Смъртта му обаче повдигна въпроса дали някои региони на Мексико не са прекомерно рискови и за кубинските лекари, означи АП.

Според прокуратурата на щата Мексико, който граничи със столицата Мексико, двама въоръжени мъже влезнали в болничното заведение в петък рано сутринта и са търсели информация за жена, призната в лечебното заведение. След като не съумели да я открият, въоръжените мъже принудили служителката на рецепцията да отвори вратата към втория етаж на болничното заведение, където почнали да стрелят. Убили здравна сестра и още една жена, ранили лекаря, който умрял по-късно от раните си. 

Мексиканските банди са известни с сходни дейности, при които влизат в лечебните заведения, с цел да убият ранен противник. В Мексико се следи и вълна от принуждение против медицински личен състав.

През юли студенти по медицина и жители стачкуваха в цялата страна след убийството на 24-годишния Ерик Андраде в северния щат Дуранго, който бе убит, до момента в който лекувал пациент. На 11 юли лекарка беше убита в своя дом в щата Чиуауа. През юли предходната година друга лекарка беше убита на автомагистрала в щата Сакатекас. През същия месец и в същия щат двама парамедици бяха убити, до момента в който транспортирали пациент.

Критици са подали тъжби против проекта за наемане на към 500 лекари от Куба, десетки от които към този момент са пристигнали в Мексико и са почнали работа в западния щат Наярит. В жалбите се твърди, че държавното управление не е потвърдило, че лекарите имат нужната подготовка или образование, с цел да практикуват в Мексико, и че по-голямата част от възнаграждението им може да отива за кубинското държавно управление, а не за тях самите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР